hoofdlamp

De 7 beste hoofdlampen in 2021

Werk je wel eens in het donker? Ga je wel eens nachtvissen? Of ren je ‘s avonds nog wel eens blokje om? Dan kan een hoofdlamp enorm handig zijn. Een hoofdlamp zorgt ervoor dat je je handen vrij hebt maar toch nog over voldoende licht beschikt. Veilig én praktisch.

In dit artikel bespreken we enkel de beste hoofdlampen. We gaan je vertellen over de vele voordelen van een hoofdlamp, maar we geven je ook belangrijke tips mee voor bij de aanschaf. Er zijn namelijk enorm veel verschillende hoofdlampen te verkrijgen. Maar welke is het beste voor jou? Welke eisen heb jij aan een hoofdlamp? Dat zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden, als je lang plezier wilt hebben van je hoofdlamp. We gaan in ieder geval ons best doen om jou zo goed mogelijk te informeren zodat jij de best hoofdlamp kunt vinden.

Overzicht beste hoofdlampen

Dit zijn de beste hoofdlampen op basis van prijs, kwaliteit, vormgeving en gebruik.

#1 TIGIOO – Hoofdlamp – Oplaadbaar – Hardloopverlichting – Zaklamp – Waterdicht
Beste koop

Meer informatie
bol.com (€24,95)
#2 TIGIOO – Hoofdlamp – LED – Oplaadbaar – Werklamp – 500 lumen – Looplamp – Hardloopverlichting
Zeer krachtig
Meer informatie
bol.com (€24,95)

Meer informatie
bol.com (€20,99)
#3 King Mungo – KMHL011 – LED – Hoofdlamp – Oplaadbaar – Waterdicht
Meer informatie
bol.com (€20,99)

Meer informatie
bol.com (€43,95)
#4 Petzl – Actik – Hoofdlamp – 300 lumen – Zwart
Meer informatie
bol.com (€43,95)

#5 FX FFEXS – Hoofdlamp – USB oplaadbaar – Spatwaterdicht

Meer informatie
bol.com (€27,95)
#6 Fjordstadt – Hoofdlamp – LED – USB oplaadbaar – Hardloopverlichting – Trail running light – Waterdicht – Campinglamp – Zaklamp – Hardlooplampjes
Meer informatie
bol.com (€27,95)

Meer informatie
bol.com (€11,89)
#7 Bo-Camp – Hoofdlamp – Verstelbaar – 150 lumen
Budget
Meer informatie
bol.com (€11,89)

1. Waarom een hoofdlamp kopen?

Het kopen van een hoofdlamp kan veel uiteenlopende redenen hebben. Eigenlijk alle activiteiten waarbij je je in het donker bevind en je graag je handen vrij wilt houden, biedt een hoofdlamp uitkomst. Zoals je in de intro al hebt kunnen lezen, kun je bijvoorbeeld denken aan klussen in het donker (of donkere plekken), nachtvissen of hardlopen. Maar ook tijdens het kamperen, hiken of wandelen is een hoofdlamp onmisbaar.

Een hoofdlamp zorgt voor veel of juist weinig licht. Hoofdlampen beschikken vrijwel altijd over verschillende standen, waarbij je de juiste stand voor de juiste situatie kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan extra fel licht als je iets kwijt bent of iets moet zoeken. Maar denk ook aan weinig of rood licht als je een wandeling in het bos maakt en je geen dieren wilt verstoren.

Al met al zijn er veel redenen voor een hoofdlamp. Wil je gaan voor de beste hoofdlamp? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet gaan laten voordat je over gaat tot aanschaf. Wat deze punten zijn? Dat lees je hieronder.

verschillende manieren om een hoofdlamp te gebruiken

2. Waar op letten bij de aanschaf van een hoofdlamp?

Oké, je hebt besloten om een goede kwalitatieve hoofdlamp aan te schaffen. Maar voordat je dat doet, willen we je graag laten zien waar deze beste hoofdlamp aan moet voldoen. Zo zijn er verschillende belangrijke details die een hoofdlamp écht goed maken. In onderstaand overzicht hebben we deze punten voor je op een rijtje gezet. Op die manier weet je snel en makkelijk wat écht belangrijk is bij de aanschaf van een hoofdlamp.

 • Lichtopbrengst: dit is één van de belangrijkste eigenschappen van een hoofdlamp. Hoeveel licht kan de hoofdlamp geven? Je wilt er immers zeker van zijn dat er voldoende licht uit je hoofdlamp komt. De lichtopbrengst wordt uitgedrukt in lumen. Met dit gegeven kun je bepalen hoeveel licht je nodig hebt. Verwacht je veel en krachtig licht nodig te hebben? Dan kun je het beste voor een lamp met een hoog aantal lumen gaan.
 • Energiebron: hoofdlampen werken doorgaans op batterijen of op een accu. Al zijn er zelfs hoofdlampen waarbij je beide kunt gebruiken. Of je gaat voor batterijen of een accu, maakt in principe niet zoveel uit. Het voordeel van een accu is, is dat je niet met batterijen in de weer hoeft en dit ook beter is voor het milieu.
 • Lichtduur: als je de lichtbron hebt bepaald, is het ook belangrijk om te weten hoelang je hiermee vooruit kunt. Hoelang geeft de hoofdlamp licht op een volle accu of een nieuwe set batterijen? De beste hoofdlampen gaan op de krachtigste stand 3 tot 5 uur mee. Op de minst felle stand is dit 20 tot 30 uur.
 • Bereik: hoever schijnt de hoofdlamp? Dit is een belangrijk gegeven als je wilt dat het licht ver reikt en je veel van de omgeving kunt waarnemen. De meeste hoofdlampen hebben een bereik van ongeveer 100 meter. Al zijn er ook uitschieters die een bereik van een paar honderd meter hebben. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.
 • Standen: standen op de hoofdlamp zorgen ervoor dat je flexibel bent in de mate van de hoeveelheid licht. De kans is groot dat je niet in alle situaties evenveel licht nodig hebt. Soms wil je wat meer licht en soms juist wat minder. Er zijn ook standen waarbij je roodlicht kunt gebruiken. Handig als je je bijvoorbeeld in het bos bevind en je je locatie niet wilt verraden, of juist de dieren om je heen niet wilt verstoren. Al met al hebben de meeste hoofdlampen voldoende standen. In het overzicht verderop in dit artikel zullen we per hoofdlamp meer toelichten over het aantal standen.
 • Kantelbaar: sommige hoofdlampen kun je naar boven of naar onder kantelen. Dit is handig als je licht wilt op een specifieke plek zonder je hoofd veel te moeten bewegen. Schijn bijvoorbeeld tijdens je wandeling het licht meer naar onder zodat je beter ziet waar je loopt.
 • Verstelbaar: het fijnste is als een hoofdlamp goed verstelbaar is. Enkel een elastiek kan soms net te klein of net te groot zijn waardoor de hoofdlamp niet optimaal op je hoofd zit. Door voor een verstelbare hoofdlamp te gaan, ben je ervan verzekerd dat de hoofdlamp lekker op je hoofd zit.
 • Gewicht: ook fijn is als de hoofdlamp niet te veel weegt. Gelukkig zijn de beste hoofdlampen gemaakt van lichtgewicht en hoogwaardig materiaal waardoor je er niet veel van merkt als de hoofdlamp op je hoofd zit.
 • Waterbestendig: is de hoofdlamp waterbestendig? De kans is groot dat je hoofdlamp buiten gaat gebruiken waarbij het weer een rol kan spelen. In vochtige of regenachtige omgevingen wil je niet dat je hoofdlamp het gaat begeven. Kies daarom voor een waterbestendige hoofdlamp zodat je je daar in ieder geval niet druk om hoeft te maken.

Nadat je bovenstaande punten doorgenomen hebt, ben je klaar om de beste hoofdlamp uit te zoeken. Je weet nu precies waar aan goede hoofdlamp aan moet voldoen en welke eisen voor jou belangrijk zijn.

3. De 7 beste hoofdlampen

In onderstaand overzicht hebben we de beste hoofdlampen op een rij gezet. We weten zeker dat je hier de geschikte hoofdlamp voor jou, gaat vinden.

3.1. TIGIOO – Hoofdlamp – Oplaadbaar – Hardloopverlichting – Zaklamp – Waterdicht

TIGIOO – Hoofdlamp – Oplaadbaar – Hardloopverlichting – Zaklamp – Waterdicht
Beste koop

Ga je voor de allerbeste hoofdlamp? Dan is deze krachtpaster iets voor jou. Deze hoofdlamp geeft indien gewenst zeer krachtig licht (200 lumen) en gaat in die stand tot wel 4 uur mee. Als je minder licht gebruikt kan de hoofdlamp tot wel 30 uur mee.

De hoofdlamp heeft 6 standen waaronder roodlicht, is verstelbaar zodat deze fijn om je hoofd zit en weegt slechts 70 gram. Je hebt eigenlijk niet eens door dat je een hoofdlamp draagt. De lamp kun je ook gemakkelijk kantelen zodat je bijvoorbeeld meer naar de grond toe schijnt.

Deze robuuste hoofdlamp is verder waterbestendig en kun je gemakkelijk opladen d.m.v. de meegeleverde oplaadkabel.

Om het helemaal af te maken; zet de hoofdlamp gemakkelijk aan of uit door gebruik te maken van de bewegingssensor. Al met al een super hoofdlamp waar je lang plezier van zult hebben.

 • Lichtopbrengst: 200 lm.
 • Energiebron: accu.
 • Lichtduur: 4 tot 30 uur.
 • Bereik: 120 m.
 • Standen: 6 standen (incl. roodlicht).
 • Kantelbaar: ja.
 • Verstelbaar: ja.
 • Gewicht: 70 g.
 • Waterbestendig: ja (IPX4).

3.2. TIGIOO – Hoofdlamp – LED – Oplaadbaar – Werklamp – 500 lumen – Looplamp – Hardloopverlichting

Meer informatie
bol.com (€24,95)
TIGIOO – Hoofdlamp – LED – Oplaadbaar – Werklamp – 500 lumen – Looplamp – Hardloopverlichting
Zeer krachtig
Meer informatie
bol.com (€24,95)

Zoek je een hele krachtige hoofdlamp die je kunt gebruiken tijdens het werk? Dan is deze hoofdlamp van TIGIOO iets voor jou. Met maar liefst 500 lumen geeft deze lamp écht veel licht.

De hoofdlamp werkt op batterijen en gaat ongeveer 5 uur mee. De lamp beschikt over 4 standen waaronder een SOS-stand, altijd fijn mocht je in een noodsituatie bevinden.

Het bereik is door de krachtige lichtopbrengst ook behoorlijk hoog; 500 meter. De hoofdlamp is verder verstelbaar en waterbestendig. Deze hoofdlamp leent zich dan ook uitstekend uit als werklamp.

Niet te vergeten; de hoofdlamp kun je ook gemakkelijk kantelen zodat je bijvoorbeeld meer naar de grond toe kunt schijnen.

 • Lichtopbrengst: 500 lm.
 • Energiebron: batterijen.
 • Lichtduur: 5 uur.
 • Bereik: 500 m.
 • Standen: 4 standen (incl. SOS-stand).
 • Kantelbaar: ja.
 • Verstelbaar: ja.
 • Gewicht: onbekend.
 • Waterbestendig: ja.

3.3. King Mungo – KMHL011 – LED – Hoofdlamp – Oplaadbaar – Waterdicht

Meer informatie
bol.com (€20,99)
King Mungo – KMHL011 – LED – Hoofdlamp – Oplaadbaar – Waterdicht
Meer informatie
bol.com (€20,99)

De hoofdlamp van King Mungo is ook zeker één van de beste hoofdlampen. Met een accuduur van 3 tot 20 uur, een bereik van 200 meter en een lichtopbrengst van 200 lumen is dit een krachtige hoofdlamp.

De hoofdlamp beschikt over 5 standen waaronder een roodlicht stand. Handig als je weinig licht wilt gebruiken maar toch net wat meer wilt zien.

De hoofdband is verstelbaar zodat de lamp lekker op je hoofd zit. Je hoeft je verder ook niet druk te maken om vocht of regen omdat deze lamp waterbestendig is.

Handig; zet de hoofdlamp gemakkelijk aan of uit d.m.v. de bewegingssensor.

 • Lichtopbrengst: 200 lm.
 • Energiebron: accu.
 • Lichtduur: 3 tot 20 uur.
 • Bereik: 200 m.
 • Standen: 5 standen (incl. roodlicht).
 • Kantelbaar: nee.
 • Verstelbaar: ja.
 • Gewicht: onbekend.
 • Waterbestendig: ja (IPX4).

3.4. Petzl – Actik – Hoofdlamp – 300 lumen – Zwart

Meer informatie
bol.com (€43,95)
Petzl – Actik – Hoofdlamp – 300 lumen – Zwart
Meer informatie
bol.com (€43,95)

Deze hoofdlamp van Petzl is ook een behoorlijke krachtpatser. Met 300 lumen beschik je over een zeer krachtige hoofdlamp.

Wat uniek is aan deze hoofdlamp, is dat je deze zowel kunt gebruiken op basis van de meegeleverde accu of op batterijen. Dit geeft je de flexibiliteit om te kiezen voor de energiebron die voor jou het meest geschikt is.

Het bereik van 100 meter is meer dan prima en met een gewicht van 139 gram voel je bijna niet dat je een hoofdlamp draagt.

 • Lichtopbrengst: 300 lm.
 • Energiebron: accu en batterijen.
 • Lichtduur: onbekend.
 • Bereik: 100 m.
 • Standen: onbekend.
 • Kantelbaar: nee.
 • Verstelbaar: ja.
 • Gewicht: 139 g.
 • Waterbestendig: ja.

3.5. FX FFEXS – Hoofdlamp – USB oplaadbaar – Spatwaterdicht

Ga je liever voor een budget hoofdlamp? Dan is dit een goede keus voor jou. De hoofdlamp is waterbestendig, weegt slechts 79 gram en heeft 5 standen waaronder roodlicht.

De hoofdlamp is verder verstelbaar én kantelbaar. Handig zodat je bijvoorbeeld de grond wat meer kunt verlichten zodat je goed ziet waar je loopt.

 • Lichtopbrengst: 160 lm.
 • Energiebron: accu.
 • Lichtduur: onbekend.
 • Bereik: onbekend.
 • Standen: 5 (incl. roodlicht).
 • Kantelbaar: ja.
 • Verstelbaar: ja.
 • Gewicht: 79 g.
 • Waterbestendig: ja.

3.6. Fjordstadt – Hoofdlamp – LED – USB oplaadbaar – Hardloopverlichting – Trail running light – Waterdicht – Campinglamp – Zaklamp – Hardlooplampjes

Meer informatie
bol.com (€27,95)
Fjordstadt – Hoofdlamp – LED – USB oplaadbaar – Hardloopverlichting – Trail running light – Waterdicht – Campinglamp – Zaklamp – Hardlooplampjes
Meer informatie
bol.com (€27,95)

Een prima hoofdlamp voor een prima prijs. Zo kun je de hoofdlamp van Fjordstadt het beste omschrijven. 140 lumen en een bereik van 100 meter is meer dan voldoende. De lamp is ook waterbestendig.

Helaas is de hoofdlamp wel wat aan de zwaardere kant dan de andere lampen in dit artikel (362 gram). Ook is deze hoofdlamp helaas niet verstelbaar.

 • Lichtopbrengst: 140 lm.
 • Energiebron: accu.
 • Lichtduur: onbekend.
 • Bereik: 100 m.
 • Standen: onbekend.
 • Kantelbaar: ja.
 • Verstelbaar: nee.
 • Gewicht: 362 g.
 • Waterbestendig: ja.

3.7. Bo-Camp – Hoofdlamp – Verstelbaar – 150 lumen

Meer informatie
bol.com (€11,89)
Bo-Camp – Hoofdlamp – Verstelbaar – 150 lumen
Budget
Meer informatie
bol.com (€11,89)

Nog een budget model is deze hoofdlamp van Bo-Camp. De hoofdlamp gaat 9 tot 24 uur mee, werkt op batterijen en heeft een lichtopbrengst van 150 lumen. Ook heeft de hoofdlamp 3 standen en is de hoofdband verstelbaar.

Het is een zeer lichtgewicht model (87 gram) wat zeer fijn zit om je hoofd. Helaas is deze hoofdlamp niet waterbestendig.

 • Lichtopbrengst: 150 lm.
 • Energiebron: batterijen.
 • Lichtduur: 9 tot 24 uur.
 • Bereik: onbekend.
 • Standen: 3.
 • Kantelbaar: nee.
 • Verstelbaar: ja.
 • Gewicht: 87 g.
 • Waterbestendig: nee.

4. Veelgestelde vragen

Als je tot hier bent gekomen, heb je wellicht al een hoop geleerd over hoofdlampen. Zo weet je waarom een hoofdlamp erg handig en praktisch is, maar ook waar je zoal op moet letten als je een hoofdlamp wilt gaan aanschaffen. Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Geen zorgen. Hieronder hebben we de antwoorden op een rij gezet van de meestgestelde vragen omtrent hoofdlampen. Hopelijk kun je hier een antwoord vinden op jouw vraag.

Wat zijn lumen?

Met lumen wordt bedoeld; de hoeveelheid licht dat in alle richtingen zichtbaar is vanuit een lichtbron. Lumen wordt met de eenheid lm aangegeven.

Wat betekent de IP-waarde bij waterbestendig?

Sommige hoofdlampen zijn waterbestendig. Indien dit het geval is, wordt dit vaak aangegeven met een zogenoemde IP-waarde. Deze IP-waarde geeft aan hoe goed de hoofdlamp tegen water kan. In onderstaand overzicht vind je de meestvoorkomende IP-waarden.

 • IP23: regenwaterdicht.
 • IP44: spatwaterdicht.
 • IP54: stofdicht en kan tegen een plensbui.
 • IP55: spuitwaterdicht.
 • IP65: stofdicht en kan tegen waterstralen.
 • IP66: waterdicht en is stofbestendig.
 • IP67: waterdicht en stofdicht.
Hoelang kan een hoofdlamp branden?

De meeste hoofdlampen gaan in de krachtigste stand zo een 3 tot 5 uur mee. In de minst felle stand kunnen ze 20 tot 30 uur meegaan.

Gerelateerde artikelen

De 8 beste campinglampen in 2021

Naast dat licht zeer praktisch is, kan het ook sfeer brengen. Een campinglamp leent zich daar uitstekend voor. Met een goede campinglamp maak je je omgeving niet alleen licht, maar heb je direct ook een sfeervolle plek gecreëerd. Niet te vergeten dat een campinglamp ook zeer praktisch kan zijn en bijvoorbeeld ook als zaklamp gebruikt…

De 6 beste luchtbedpompen in 2021

Sommige producten maak je leven écht een stuk makkelijker. Eén van die producten is bij uitstek een luchtbedpomp. Iedereen kent het volgende scenario vast wel; veel te lang bezig zijn met het opblazen van een luchtbed. Met een handmatige pomp werk je je flink in het zweet en met de mond opblazen is al helemaal…

De 6 beste campingkooktoestellen in 2021

Wanneer je gaat kamperen is een fijn campingkooktoestel onmisbaar. Hoogstwaarschijnlijk zul je deze iedere dag, misschien wel vaker, nodig hebben om het een en ander te bereiden. Denk aan je avondeten maar ook aan je ontbijt 's ochtends als je trek hebt in bijvoorbeeld een omelet. Een campingkooktoestel is vrij vanzelfsprekend als je gaat kamperen,…

De 8 beste campingtafels in 2021

Een campingtafel is in onze ogen het praktische broertje van de normale tafel. Waar normale tafels vaak groot, zwaar en lomp zijn, zijn campingtafels vaak klein, compact en lichtgewicht. Dit zorgt ervoor dat je op iedere gewenste locatie, gemakkelijk een goede tafel neer kunt zettten. Een tafel is vaak erg handig als je bijvoorbeeld aan…

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe rapportage

Sluiten